Čerstvě pražená a mletá káva to je více chutí a aroma než víno

Ano, káva není pouze hořká silná. Káva je i sladká, ovocná, kyselá, květinová atd..

Jak proniknout do nekonečných chutí kávy a vyvarovat se nepříjemným "kyselým" zážitkům?

Ochutnávejte pouze čerstvě pražené kávy

  • Nové kávy vždy ochutnávejte nejprve přípravou přes filtr (V60, Chemex, woodneck,..)
  • Při ochutnávání nespěchejte a kávu pijte pomalu, to nejlepší přijde až s teplotou kávy okolo 57°C (neplatí pro espresso či moka přípravu)
  • Po každém doušku si počkejte na "after taste" chuť, kterou vnímáte po polknutí doušku kávy
  • Dělějte si zápisky a při koupi další kávy informujte pražírnu jaké chuti máte rádi a jaké vám naopak moc nevyhovují
  • Nebojte se experimentovat s ratiem (poměr kávy a použité vody). Doporučený poměr pro Hario V60 je cca 300g(ml) vody na 20g kávy. Osobně mám raději 230g na 20g. Vše volba vaše ratio :)
  • Nespěchejte se zaléváním kávy, nejprve opatrně spařte, pak chvíli počkejte a v intervalech zalévejte až dosáhnete vámi zvoleného ratia
  • Zkoušejte experimentovat i s teplotou vody. Doporučená teplota pro zalévání je asi 92°C ale nebojte se zkusit i nižší. Budete překvapeni sladkostí kávy.
  • Nejdůležitější - nenechte se ovlivňovat videji se "zaručeně" správnou přípravou káv na filtr. Správná příprava je ta, která chutná vám. I naše video níže zobrazuje přípravu dle doporučení společnosti Hario. Vy však experimentujte, stojí to za to :)

Co potřebuji k přípravě filtrované kávy?

  • váhu, ideálně s časovačem
  • dripper a filtrační papíry, ideálně v setu s nádobkou na kávu zvanou Range server (není nutné, dripper lze položit i přímo na váš oblíbený hrnek)
  • konvici s "husím krkem" na zalévání kávy, lze zakoupit i s funkcí ohřívání vody
  • pokud mám kávu zrnkovou pak doporučujeme kvalitní ruční mlýnek co dokáže snadno a především rovnoměrně kávu pomlet

Hario V60, Chemex, Woodneck?

Hario V60 je klasika. Japonská společnost na výrobu laboratorního vybavení Hario vyvinula v roce 1980 překapávač (dripper) ve tvaru obráceného jehlanu s vnitřním úhlem 60° jako pomůcku pro snadnou přípravu a testování kávy. Popularita kávy v Japonsku v 80-tých letech byla na vzestupu a dripper Hario V60 se brzy stal ikonou, která nesmí chybět v kuchyni žádného milovníka dobré čerstvě pražené kávy. Doporučujeme cenově zvýhodněný set Hario V60, dripper + range server + filtrační papíry.

Chemex designová perla vyvinuta o pár let dříve v roce 1941 americký vědec Dr. Peter Schlumbohm. Při jeho vývoji myslel nejen na funkčnost ale i na design. Velkou váhu jako vědec kladl i na vlastní papírové filtry, jejich složení, tvar a způsob skládání. A jsou to právě filtry, které způsobují hlavní rozdíl mezi kávou připravenou přes klasickou V60 s jednoduchým filtrem a Chemexem se skládaným dvojitým filtrem. Káva z Chemexu je o poznání jemnější v chuti. Toto může být výhodou i nevýhodou. Je pouze na vás aby jste rozhodli co je pro vaši oblíbenou kávu vhodnější.
Woodneck. Vznikl zřejmě jako čínská odpověď na Chemex. Opět je rozhodující rozdíl v chuti způsobuje použitý filtr. V tomto případě se jedná o látkový. Asi nejvíc se o jeho popularizaci zasloužil dnes již penzionovaný japonec Daibo, který ve své kavárně kávu před zákazníky upražil, vybral správný typ šálku a kávu s nevídanou precizností připravil. Video z jeho kavárny naleznete níže.

Až začnete rozlišovat chutě kávy, pak určitě naleznete ty správné kávy které se vyplatí vyzkoušet i na přípravu espresso. Pokud budete kávy testovat nejprve přes espresso, může se vám stát, že díky nadměrné kyselosti, hořkosti či trpkosti zavrhnete kávy, které na filtr chutnají úžasně.