Proč (ne)pít cibetkovou kávu Kopi Luwak aneb obchod s důvěrou

Pravá cibetková káva je pouze taková,

kterou si vyberou a stráví divoce žijící cibetky (více níže). Tyto vybírají čichem ty nejlepší kávové třešně a jejich trávicí trakt obsahuje díky pestré stravě enyzymy, jenž ovlivní fermentací výslednou chuť kávy.

A v čem je vlastně cibetková káva tak vyjímečná?

CHUŤ či AROMA to není! Chuť pravé cibetkové kávy nejvýrazněji ovlivňuje druh kávovníku, přesněji jeho plodu kávových třešní, jenž cibetka zkonzumovala. Tedy pokud cibetka žije na plantáži kde roste Arabika např. Mandheling, pak bude káva velmi podobná chuti kávy Arabika Mandheling. Díky fermentaci však bude jemnější v chuti a s nižším obsahem kofeinu. Bude-li cibetka konzumovat kávu na plantáži kde roste káva typu Robusta, např. Flores, pak bude chuť kávy odpovídat kávě Robusta Flores.

Více o cibetkové kávě se dozvíte po kliknutí na nadpis :)