Denně 100+ druhů kávy
Pražíme denně výběrové kávy KOPI BEAN
káva protéká přiliš rychle, espresso je vodnaté bez krémy = příliš hrubě namletá káva nebo málo kávy, pokud váha odpovídá 7-9 g pak změňte mletí na jemnější
káva se extrahuje velmi pomalu, po 30 s je v šálku méně než 30 ml = káva je namletá příliš jemně nebo je kávy v páce přiliš mnoho, pokud váha odpovídá 7-9 g pak změňte mletí na hrubší
Princip přípravy espressa jsme si vysvětlili a proto je dobré se zamyslet "opravdu to nejde bez drahých přístrojů?"
Lze a my jsme jeden takový nalezli a vřele doporučujeme.
Cafflano Kompresso je cestovní kávovar, který se vám vleze do kapsy a dokáže vytvořit skutečně lahodné espresso úspěšně konkurující i espresso kávovarům za sta tisíce. Jak je to možné? Tajemství je ukryto v jednoduchosti :) Díky dvěma sítkům dokáže přístroj během extrakce dodat do nápoje dostatečné množství kyslíku, nositele chuti a aroma.
Zároveň úzký tvar umožňuje vytvořit dostatečný tlak extrakce a to i pouhou silou dvou rukou. Další vychytávkou je i oddělitelný kalíšek na nápoj a přiložená odměrka-tamper (2v1) na kávu. K přípravě espressa tedy postačí pouze Cafflano Kompresso, namletá káva a 50 ml horké vody.
Nenechte se zmást údajem o tlaku 15 bar, tento udává špičkový tlak na kompresoru, nikoli na vlastní páce.
Tlak na páce výrobci téměř nikdy nesdělují. U přístrojů do 10 tis. Kč záměrně, protože skutečný tlak na páce u těchto bývá POUZE max. cca 5 bar! Takovým tlakem espresso NIKDY neuděláte. Kávový nápoj ano ale nebude to pravé espresso.
Lze poznat, který přístroj má tlak na páce 9 bar a který nikoliv?
Naštěstí ANO, tedy ve většině případů. A jak? Podívejte se zda sítko v páce je průhledné, zda je skrz otvory v sítku kávy vidět světlo.
Také zkontrolujte zda v páce pod sítkem není umístěn nějaký "perlátor" (napěňovač). Zpravidla černá plastová součástka zajišťující napěnění kávy.
Pokud skrz sítko prosvítá světlo a/nebo uvnitř páky pod košíčkem (sítkem) nenaleznete žádné plastové součástky navíc, pak je téměř 90% pravděpodobnost, že přístroj dokáže přenést na páku tlak 9 bar a vytlačit z kávy olejovou krému.
Toto je také zásadní tajemství velkých rozdílu v ceně pákových kávovarů. Důvod proč některé pákové přístroje mají cenovku např. 1000 Kč a honosí se tlakem 15 bar a jiné se stejným tlakem stojí desítky tisíc.
Samozřejmě další rozdíly jsou, ve velikosti bojleru, elektronice řízení teploty a tlaku a jiných technických vychytávkách ale to by bylo na hodně dlouhý článek :) Důležité je aby přístroj dokázal vytvořit na páce tlak 9 bar a nevyužíval "šidítka" typu dual wall sítka apod..
Pravé espresso má na povrchu krému o tl. 1-2 mm nikoliv pěnu! o tloušťce 5 mm a více.
Automatické kávovary a espresso
Záměrně jsem si nechal tuto kapitolu na závěr.
A asi tušíte proč.
Ano, automatický kávovar vám nikdy pravé espresso nepřipraví.
Připraví vám určitě zajímavou a mnohdy i chuťově dobrou kávu ale nikdy to nebude espresso tak jak je definováno. Důvodem je především dávkování kávy a tlak při extrakci. Na 9 barů zapomeňte. Ano, výrobce píše, že přístroj dokáže vyvinout tlak 9 možná i 15, nezřídka dokonce 21 barů. ALE žádný výrobce už nezmiňuje kde se tento tlak v přístroji nachází. Věřte, že na páce určitě ne. Většina, dokonce bych si troufnul odhadnout, že všechny, tzv. spařovací jednotky automatických kávovarů jsou vyrobeny z plastu. Opakovaný tlak i "pouhých" 9 barů by určitě dlouho nezvládnuli. Zde ještě jedna rada. Pokud se přeci jen rozhodujete o koupi automatického kávovaru, pak vybírejte pouze typy umožňující vyjmutí a vyčištění spařovací jednotky. Již po pár dnech se na těchto vytváří plíseň díky zbytkům kávy. Tzv. automatické čistící mechanismy nedokážou nikdy dostatečně spařovací jednotku vyčistit. Tedy nenechte se uchlácholit prodejci odvolávajícími se na sofistikované čistící mechanismy.
Ano, to je možné ale to co se na povrchu tváří jako kréma je pěna vytvořená důmyslnými "perlátory umístěnými zpravidla ve výpusti kávovaru.
Máte-li další dotazy či připomínky, naleznete mne na emailu jfiala@kopiluwak.cz nebo na tel. 603411067
Pražíme denně výběrové kávy KOPI BEAN
značky UNIQUE TEA
Příslušenství pro výrobu kávy KAWIO