Rok 1884 Angelo Moriondo z Turína si nechal patentovat první kávovar na espresso. Nesl název „Nový parní stroj pro ekonomickou a okamžitou přípravu kávových nápojů, metoda 'A. Moriondo.“ Na rozdíl od pozdějších strojů na espresso to byl kávovar na přípravu více káv najednou, takové multi-espresso.
Rok 1901 Luigi Bezzera z Milána si nechal patentovat vylepšený stroj na espresso. Měl bojler a čtyři "páky", které obsahovaly různě velká sítka na kávu a nazýval se „Tipo Gigante“.
Rok 1903 koupil Desiderio Pavoni Bezzerův patent a roku 1905 začal vyrábět stroje na espresso pod značkou „La Pavoni“.
Rok 1927 první stroj La Pavoni instalován v New Yorku v podniku Reggio's. Káva byla extrahována párou. Pára však vytvářela spálenou příchuť.
Rok 1938 v Cremonesi vyvinuli pístové čerpadlo, jenž kávu extrahovalo horkou vodou, nikoliv vařící. Tato metoda dávala kávě přirozenější chuť a dnes již espressu charakteristickou vrstvu pěny-krémy. První kávovar tohoto druhu byl instalován v kavárně Achille Gaggia.
Rok 1946 po skončení války Gaggia konečně začíná vyrábět komerční pístové kávovary.
Rok 1961 společnost Faema přichází na trh s kávovarem na bázi čerpadla. Takový kávovar používá elektrické čerpadlo k dodávání vody pod tlakem. Čerstvá voda je trubicí dodávána do bojleru, kde se ohřívá a pod tlakem prochází kávou, extrahuje espresso. Voda tak má optimální teplotu a nezůstává dlouho v bojleru zatuchlá. Téměř všechny moderní stroje jsou založeny na této konstrukci.