Ethiopia Yirgacheffe Koke - čerstvě pražená káva, min. 50 g


Sladká ovocná káva z oblasti Yirgacheffe.
Více informací o kávě v popisku níže.
Více
Oblast Yirgacheffe je známá pro vysoce kvalitní kávy, které jsou ručně sbírány. Sběrači rotují mezi stromy každých 8 až 10 dní, aby kávovým třešním dopřáli dostatek času pro dozrání. Teprve v plné zralosti jsou třešně sesbírány. Sběrač v průměru sklidí 50 až 100 kilo kávových třešní a podle sesbírané váhy je sběrač zaplacen. Poté jsou kávové třešně převezeny do zpracovatelské stanice Koke.
Rodinná zpracovatelská stanice Koke byla založena v roce 2011 na svahu kopce mezi kávovníky. Od roku 2015 se majitelé stanice více zaměřují na podporu místních farmářů a poskytují jim poradenství pro zvýšení kvality i výnostnosti. V současné době se na stanici zpracovává káva od 96 malých pěstitelů.
Káva zpracovaná suchou metodou se nejdříve ručně vytřídí a poté je umístěna na vyvýšené postele, na kterých se nechají třešně na slunci usušit. Tento proces trvá přibližně 3 týdny a při velmi slunečných dnech se přes třešně nátáhne plachta, aby nedošlo k příliš rychlému vysušení kávových třešní. Díky tomuto procesu získá káva velmi čistou, ovocnou chuť plnou sladkých tónů nektarinek, jahod a tropického ovoce.
Z aktuálního cuppingu našeho baristy
Chuť | kyselá |
---|---|
Aroma | ovocné |
Země původu | Etiopie |
Kontinent | Afrika |
Nadmořská výška | 1800 m n.m. |
Úprava kávy | čerstvě pražená káva |
Stupeň pražení | střední (high) |
Region | Yirgacheffe |
Odrůda | Heirloom |
Způsob zpracování | suchá (natural) |
Druh kávy | 100% arabika |