Specialita z jemenského regionu Al Hayma, ve které se snoubí šťavnatost červeného ovoce s jemnými květinovými tóny.
Více informací o kávě v popisku níže.
Více
Region Al Hayma se nachází v blízkosti města Sana'a v nadmořské výšce přesahující 2 000 metrů. V tomto regionu oproti jiným kávovým oblastem světa není tolik zeleně a srážek, kvůli těmto drsným klimatickým podmínkám se zpomaluje proces dozrávání kávovníků a sklizeň zde probíhá později než jinde v Jemenu.
V oblasti Al Hayma se produkuje velmi malé množství kávy - na většině plantáží se sklidí 15 tun kávových třešní, což poskytuje asi 1,5 tuny kávových zrn za rok. Ačkoliv je produkce malá, kvalita zrn je velmi vysoká. Farmáři se o své kávovníky starají s obrovskou péčí, každá kávová třešeň je ručně sbírána až v plné zralosti. Jakmile se kávové třešně sklidí, přepraví se do zpracovatelské stanice Sheba, kde se třešně vytřídí v ledové lázni. Po očištění se třešně umístí na vyvýšené postele na 2 až 3 týdny, kde se denně obracejí, aby se rovnoměrně vysušily. Jakmile vlhkost klesne na 11-12 %, jsou třešně umístěny do vzduchotěsných sáčků, které je chrání před oxidací a mikroby. Následně se třešně nechají 2 až 3 měsíce odpočívat předtím, než se zbaví usušené dužiny. Po vyloupání procházejí zrna třídičem, prosévají se podle velikosti zrn a následně se ručně třídí, aby se odstranily případné vady.
Celý komplikovaný proces vytvoří velmi komplexní chuť kávy plnou šťavnatých tónů jahod, borůvek s jemnými květinovými tóny.
Z aktuálního cuppingu našeho baristy
Celistvost, komplexnost a plnost, tak se dá popsat aktuální pražení Jemenu. Přináší s sebou příjemnou aciditu lesních jahod, brusinek a borůvek, podobně, jak to známe u etiopských káv. Tělo má smetanově čokoládové s nádechem kakaové hořkosti a after taste zjemňuje výslednou chuť do medově-květinových tónů.
Země původu | Jemen |
---|---|
Kontinent | Asie |
Úprava kávy | čerstvě pražená káva |
Stupeň pražení | střední (high) |
Region | Al Hayma |
Způsob zpracování | suchá (natural) |
Druh kávy | 100% arabika |
Tomáš Brčák
KladyJemne kyslá káva. Nie je horká. Krásny protiklad k Matari. Obdive jemenské kávy sú výborné.
Zápory
Jaké balení kávy zvolit
Kolik kávy potřebujete, jaké množství je třeba na přípravu jednoho šálku, jak kávy balíme?
Jak pomlet kávu
Správná volba hrubosti mletí je velmi důležitá pro správnou chuť i aroma výsledné kávy!
Pouze u nás si zvolíte vlastní množství v balení kávy a čajů
U káv máte možnost volit balení v objemu od 50 g do 3000 g. Čím větší balení, tím větší sleva |
Každý sáček zrnkové kávy obsahuje opakovatelně zavírací zip a aromaventilek.
|