Plody ostropestřce slouží k přípravě čajů, obkladů i k vnitřnímu užití. Více
Ostropestřec mariánský je znám pod lidovými jmény jako jsou Kristova koruna, mariánský bodlák nebo bodlák ostrý. Ostropestřec se často užívá jako podpora pro správnou funkci jater, srdce i trávení.
Složení plodů: Důležitou látkou je sylimarin. Dále jsou v plodech přítomny bílkoviny (asi 27 %), jedlý olej (okolo 30 %) složený z kyseliny linolové, olejové a nenasycených mastných kyselin, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamin E v množství asi 500 až 800 mg/kg.
Příprava: Jednu čajovou lžičku drcených semen zapijeme 3 dcl vody. Užívá se 3-4x denně, nejlépe 30 minut před jídlem.
Čaj - 1 čajovou lžičku semene rozmačkáme a zalijeme 250 ml vroucí vody, zakryté necháme 20 minut louhovat. Užívá se 2–3x denně. Čaj z ostropestřce je vhodné sladit medem.
Odvar k obkladům připravíme z 50 g rozdrcených semen, povaříme 3 minuty v 250 ml vody a necháme vychladnout. Přikládáme 3x denně.