Akce - 20% na kávy a čaje s kódem Velikonoce2024 🐣! Pozor 👀 nabídka platí jen omezenou dobu.

Nicaragua San Jose Javanica - čerstvě pražená káva, min. 50g

Cena
155 Kč
3,10 Kč/g

Výrobce

Kód produktu
ESHOP_KL_6869-0

Balení
1 g

Upřesněte výběr produktu

Skladem
Gramáž musí být od 50 do 3000 g a násobkem 50.
ks

Podlehněte kávě s kyselinkou červeného jablka a třešní dovršenou tóny sladkého melounu.

Více informací o kávě v popisku níže. Více

Káva pochází z oblasti Jinotega a je pěstována na farmě San José. Odrůda Java je v Nicaragui vzácná a přináší vysokou kvalitu odolné arabiky. Zpracování probíhá anaerobní metodou při nízké teplotě. Kávové třešně jsou ponechány ve vzduchotěsných sudech po dobu 48 hod. v místnostech s regulovanou teplotou 6-10 °C. Poté jsou třešně sušeny 4 dny na terasách a 29 dnů na vyvýšených postelích.

Anaerobní metoda zajistí výjimečně čistou aciditu v chuti potvrzenou kávovými specialisty ze společnosti Songer & Associates, Inc. V šálku objevíte plné tělo kávy, kyselé tóny červeného jablka i třešní zakončené výraznou sladkostí melounu.

ODRŮDA JAVANICA

JavaNica je jméno, které dala rodina Mierisch stromům ze semen, která obdržela před mnoha lety. Označení vzniklo spojením Java, původ kávy a Nica (Nicaragua) místo pěstování. Tato káva se ukázala jako vynikající a obsadila 2. místo v Nikaragui v roce 2008 v Cup of excellence.

Odrůda Java má dlouhou historii. Je to jedna z prvních doložených původně etiopských odrůd přenesených do jiných pěstitelských oblastí. Na Jávu se dostala tato káva v roce 1928 pod označením Abyssinia, původní název Etiopie. Tyto rostliny rychle prokázaly toleranci k rzi listové, která zpustošila indonéské kávové farmy. Rostliny se rozšířily na ostrov Sumatra, kde je stále lze nalézt v oblasti Gayo.

V 50. letech 20. století byla semena této odrůdy dovezena do západoafrického Kamerunu společností Vilmorin Company. Získali semena z ostrova Jáva a nazvali tak odrůdu ‚Java‘

Odrůda 'Java' se ukázala jako velmi odolná vůči chorobám. Roku 1980 byla odrůda dodána farmářům v Kamerunu. V roce 1991 byla dovezena do Střední Ameriky společností CIRAD. Nejprve do Kostariky a poté do dalších sousedních zemí, jako je Nikaragua. Nyní se nejčastěji vyskytuje v Nikaragui a Kolumbii, ale byla široce rozšířena po celém světě, právě pro její odolnost, minimální nároky na pěstování a vynikající kvalitu v šálku.

FINCA SAN JOSE

Finca San Jose je farma o rozloze 46 hektarů v Jinotega v nadmořské výšce 1250–1400 m, kterou vlastní rodina Mierisch.

Na této farmě se pěstuje několik odrůd včetně: Javanica, Yellow Pacamara, Gesha, Yellow Pacas, Red Catuai.

Tato káva byla zpracována metodou vyvinutou společností Fincas Mierisch nazvanou cold Anaerobic Natural. Fincas Mierisch byl jedním z průkopníků v provádění anaerobních fermentací s kávou. Tato metoda umožňuje, aby se charakter odrůdy stále jasně projevoval a zároveň dodal sirupovitý pocit v ústech a sladké tóny ovocných bonbónů.

Z aktuálního cuppingu našeho baristy

San Jose je jedna z nejjemnějších káv z Nikaragui. Je specifická svojí jemnou kyselinkou po citrusech a citronových gumových bonbónech. Sladkost medu tuto chuť ještě podpoří. Aktuálně je napražena tak, že acidita v chuti dominuje.

Parametry
Chuť kyselá
Země původu Nikaragua
Kontinent Střední Amerika
Úprava kávy čerstvě pražená káva
Stupeň pražení světlé (cinnamon)
Region Jinotega
Způsob zpracování Anaerobní
Druh kávy 100% arabika