Vyzkoušejte klenot z Malajsie - kávu typu Liberica.
Více informací o kávě v popisku níže. Více
Liberica je 3. druhem kávovníku - oproti svým známějším sourozencům arabice a robustě se pěstuje jen velmi zřídka, tvoří asi 1 % celosvětové produkce kávy. Více o liberice se můžete dozvědět v našem článku.
Tato liberica pochází z regionu Johor v srdci Malajsie od producentů z farmy House of Kendal, kterou vede 23letý Adam Esham spolu se svým otcem Salamem. Do pěstování kávy se Adam pustil v 17 letech, kdy ho inspirovala tradice pěstování kávy v Malajsii a jako vzpomínku na rodinnou kávovou plantáž, která v 60. letech podlehla ohni. Spolu s otcem vysázeli kávovník liberijský, který je pro oblast typický a pustili se do kávové osvěty. Adam s jejich libericou soutěžil na kávových soutěžích v Malajsii, ale i ve Vietnamu.
Spolu s pěstováním liberici se snaží House of Kendal i o pomoc místní komunitě a vymýšlení nových způsobů propagace liberici. Aby co nejlépe mohli obstát ve velké konkurenci arabik, vytváří i různé metody zpracování, jako je tzv. "Nitrogen Maceration". Díky tomu se v kávě objeví naprosto nové chutě.
Adam k různým zpracování liberici dodává:
„Při naturálním (suchém) procesu získáte více vinnou chuť s výraznými tóny jackfruitu. Pro honey proces jsou typické tóny lískovýho oříšku a čokolády. U naší anaerobní a dusíkové macerace získáte tóny rumu, vína, malin, jackfruitu, květin a Hubba Bubba.“
Podle dua z House of Kendal spočívá tajemství sladkosti zrn liberici v pobřežní jílovité půdě. Pokud se však zrna zpracovávají a praží stejným způsobem jako arabika a robusta, většina tónů se ztrácí. Za svou sladkost může možná liberica vděčit i cukru - ze všech kávových odrůd má právě liberica nejvyšší podíl cukrů. Díky své sladkosti se skvěle hodí do mléčných nápojů.
Spicy Malaysian z House of Kendal se vyznačuje sladkou plnou chutí s tóny hřebíčku, kardamomu a jackfruitu.
Aroma | ovocné |
---|---|
Země původu | Malajsie |
Kontinent | Asie |
Úprava kávy | čerstvě pražená káva |
Stupeň pražení | střední (medium) |
Region | Batu Pahat, Johor |
Způsob zpracování | Nitrogen Maceration |
Druh kávy | 100 % Liberica |
Aroma | ovocné |
---|---|
Země původu | Malajsie |
Kontinent | Asie |
Úprava kávy | čerstvě pražená káva |
Stupeň pražení | střední (medium) |
Region | Batu Pahat, Johor |
Způsob zpracování | Nitrogen Maceration |
Druh kávy | 100 % Liberica |
Jaké balení kávy zvolit
Kolik kávy potřebujete, jaké množství je třeba na přípravu jednoho šálku, jak kávy balíme?
Jak pomlet kávu
Správná volba hrubosti mletí je velmi důležitá pro správnou chuť i aroma výsledné kávy!
Pouze u nás si zvolíte vlastní množství v balení kávy a čajů
U káv máte možnost volit balení v objemu od 50 g do 3000 g. Čím větší balení, tím větší sleva |
Každý sáček zrnkové kávy obsahuje opakovatelně zavírací zip a aromaventilek.
|