Káva, která si zaslouží Vaši pozornost!

Dnes jsme pro Vás upražili populární kávu Papua New Guinea Sigri asijskou Jamajku Blue Mountain :)

První kávovníky na Papuu byli dovezeny a zasazeny okolo roku 1920 z Jamajky. Jedná se o stejnou odrůdu jakou je téměř kultovní Jamaica Blue Mountain (více o této mimořádné Speciality coffee v odkazu). 

A byla to právě plantáž Sigri, která se stala důstojnou následovnicí zmíněné JBM a jejíž reputace je opravdu vysoká a stále roste.
Plantáž se nachází v nadmořské výšce 1500 m v údolí Wahgi, v provincii západní vysočiny Papua-Nová Guinea. Byla založena v 50. letech 20. století a od počátku se zaměřila pouze na odrůdu arabiky Jamaica Blue Mountain Typica. Keře rostou v polostínu stromů. Takto káva dozrává pomalu a nabírá více sladkosti. Přínos tohoto způsobu pěstování kávy je i ekologický, neboť stínící stromy umožňují také úkryt a potravu pro desítky druhů ptáků. Aktuálně je pozorováno na plantážích více než 90 druhů. Ruční sklizeň kávových třešní probíhá od května do července.
Všechny pěstitelské a zpracovatelské postupy se řídí systémem, který je osvědčený mnoha lety a trvá na nejvyšších standardech a kvalitě v každé fázi. Pro zpracování kávy se využívá tradiční mokrý proces. Tento začíná pečlivou ruční sklizní kdy je kontrolována jednotná velikost, zralost a bezvadná kvalita kávových třešní. Následuje odstranění kávové dužiny a mokrý způsob očištění kávových zrn zahrnující opakované máčení a promývání zakončené navíc jednodenní vodní lázní. Po tomto dokonalém odstranění dužiny a pergamenu přichází na řadu sušení na slunci. Před balením do jutových pytlů s Green Pro fólií prochází káva ještě pečlivým ručním tříděním.

Charakteristika šálku: Počáteční sladkost je rafinovaně skryta za ovocné tóny a postupně vystřídána chutí hořkého kakaa a příšků.

Poznámky k pražení: Pražili jsme do prvního cracku, ponechali jsme však exotermický proces až do skončení praskání a poté ponechali dopražit endotermicky zhruba minutu.

Žádná položka