O nás

Kawio.cz - kto sme?
Naše cesty po plantážach sa začali v roku 2005, keď majiteľ Jakub Fiala (pozri foto a príbeh nižšie) navštívil prvú kávovú plantáž v Indonézii.

 Obchod s drevom ma prinútil pravidelne cestovať po indonézskych ostrovoch a navštevovať dodávateľov dreva. Tieto cesty zvyčajne trvali niekoľko týždňov a voľný čas na plážach sa stal nudným. Od priateľov som sa dozvedel o najdrahšej káve na svete, civetovej káve Kopi Luwak. Keďže som si za roky cestovania po Indonézii našiel veľa priateľov, nahodil som siete a čakal. Postupne sa mi začali ozývať priatelia z Jávy, Sumatry Sulawesi, Bali a ďalších ostrovov. Moja cesta za kávou sa začala. Vymenil som voľný čas na plážach za čas na plantážach.

Po mnohých falošných poplachoch, návštevách plantáží a pražiarní na viacerých ostrovoch som sa dostal na plantáž neďaleko Semarangu (Jáva), pohladil svoju prvú civetu a ochutnal svoju prvú civetovú kávu. Ale civety v klietkach neboli mojím cieľom. Hľadal som ďalej, až som narazil na plantáže Robusty na južnej Sumatre, čo je lacnejšia horká káva, ale s divokými civetami. Cesta za nimi nebola práve jednoduchá. V tom čase bol už rok 2008. Výsledkom však bola moja prvá káva s divokými civetami. Kopi Luwak liar Robusta. A tiež moja prvá skúsenosť s pražením.


Áno, naučil som sa pražiť na civet káve :) . vtedy na teplovzdušnej pražičke Gene coffee pri 250g. (dnes pražím na Golden Roaster 20 kg s airflow). Ale moje hľadanie sa tým neskončilo a vytrvalosť bola korunovaná nájdením Kopi Luwak liar Arabika a to v Severnej Sumatre dnes veľmi známej oblasti Aceh.

Káva a iné kontinenty
Moje hľadanie dreva a kávy ma však zaviedlo aj na iné kontinenty. V Brazílii sme spolu s dlhoročnými priateľmi z Poľska navštívili niekoľko plantáží v Minas Gerais a okolí. Bolo zaujímavé porovnať prácu farmárov na malých plantážach počítaných na hektáre a na plantážach rozprestierajúcich sa na stovkách hektárov. Naozaj zaujímavým zážitkom bolo cuppingovanie na ekologickej plantáži, kde majiteľ Riky riadil pestovanie kávy podľa hviezd, áno, podľa postavenia hviezd na oblohe :) a kde sme mohli kávu zbierať aj od vtákov Jacu, vtákov, ktoré podobne ako civety konzumujú kávové čerešne a trávia ich.

Afrika, oblast Mt. Kenya
A návštěva kávové laboratoře Dohrmans. Opravdu zážitek, který by měl zažít každý kdo to s obchodováním s kávou myslí jen trošku vážně. Cupping u Dohrmans (viz. foto) sestávající z 25 nejlepších káv z aktuálních sběrů byl opravdu jedinečný a poučný. Nejenže jsem mohl vyzpovídat skvělé a zkušené Q-gradery (ochutnávače a hodnotitelé káv) ale neméně zajímavé bylo i povídání s pražiči. Tito mi svými radami založenými na dlouholetých zkušenostech rozšířili povědomí o procesu pražení afrických káv patřících mezi nejlepší na světě.

Kuba, země produkující skvělé Arabiky a to i v obtížnějších podmínkách. Kontakt se zdejšími menšimi lokálními farmáři je náročnější. Jejich rezervovanost vůči cizincům a prakticky nulová znalost angličtiny nedávají příliš prostoru na dlouhé diskuze a prohlídky. Přesto se mi podařilo se podělit o své zkušenosti s některými menšími farmáři a společně jsme napražili a ochutnali čerstvě usušené vzorky sklizní. Jejich nadšení z ochutnávky jejich kávy pražené na střední stupeň (oni praží vždy přes druhý crack) se rovnala dětem obdarovaným novou hračkou.

Cest za kávami bylo mnohem více a stále trvají. Zahrnují jak návštěvu plantáží, farem tak i pražíren a to větších i menších. 

Práce farmářů v Asii, Africe Americe
Samotná práce se od sebe liší a jejich vzájemné srovnávání mi pomohlo a stále pomáhá pochopit jak s kávou správně pracovat a jak postupovat při výběru těch nejlahodnějších mikrolotů.

Celý príbeh našej cesty za kávou vám radi porozprávame spolu s videom a fotodokumentáciou na niektorom z našich seminárov o civetovej káve alebo o domácej príprave kávy. Súčasťou seminárov je vždy história kávy od prvého kávového zrnka nájdeného v Afrike až po najnovšie spôsoby spracovania a prípravy kávy.

Ďalšie fotografie z Acehu, Brazílie, Kene a ďalších ciest s mikropríbehmi budú nasledovať :)