Спеціальні пропозиції - 20% на каву та чай з кодом Velikonoce2024 🐣! Увага 👀 пропозиція діє лише протягом обмеженого часу.

Papua New Guinea Sigri

Káva, která si zaslouží Vaši pozornost!

Dnes jsme pro Vás upražili populární kávu Papua New Guinea Sigri asijskou Jamajku Blue Mountain :)

První kávovníky na Papuu byli dovezeny a zasazeny okolo roku 1920 z Jamajky. Jedná se o stejnou odrůdu jakou je téměř kultovní Jamaica Blue Mountain (více o této mimořádné Speciality coffee v odkazu). 

A byla to právě plantáž Sigri, která se stala důstojnou následovnicí zmíněné JBM a jejíž reputace je opravdu vysoká a stále roste.
Plantáž se nachází v nadmořské výšce 1500 m v údolí Wahgi, v provincii západní vysočiny Papua-Nová Guinea. Byla založena v 50. letech 20. století a od počátku se zaměřila pouze na odrůdu arabiky Jamaica Blue Mountain Typica. Keře rostou v polostínu stromů. Takto káva dozrává pomalu a nabírá více sladkosti. Přínos tohoto způsobu pěstování kávy je i ekologický, neboť stínící stromy umožňují také úkryt a potravu pro desítky druhů ptáků. Aktuálně je pozorováno na plantážích více než 90 druhů. Ruční sklizeň kávových třešní probíhá od května do července.
Všechny pěstitelské a zpracovatelské postupy se řídí systémem, který je osvědčený mnoha lety a trvá na nejvyšších standardech a kvalitě v každé fázi. Pro zpracování kávy se využívá tradiční mokrý proces. Tento začíná pečlivou ruční sklizní kdy je kontrolována jednotná velikost, zralost a bezvadná kvalita kávových třešní. Následuje odstranění kávové dužiny a mokrý způsob očištění kávových zrn zahrnující opakované máčení a promývání zakončené navíc jednodenní vodní lázní. Po tomto dokonalém odstranění dužiny a pergamenu přichází na řadu sušení na slunci. Před balením do jutových pytlů s Green Pro fólií prochází káva ještě pečlivým ručním tříděním.

Charakteristika šálku: Počáteční sladkost je rafinovaně skryta za ovocné tóny a postupně vystřídána chutí hořkého kakaa a příšků.

Poznámky k pražení: Pražili jsme do prvního cracku, ponechali jsme však exotermický proces až do skončení praskání a poté ponechali dopražit endotermicky zhruba minutu.

No item