Cuba Serrano

Středoamerická klasika co nezklame!

Cuba Serrano Superior, arabika, která si drží svou kvalitu i chuťový profil silnější arabiky s neutrální kyselostí a výraznější hořkosti.

V polovině 18. století přivezl kávová zrna na Kubu Antonio Gelabert. Vytvořil první kubánskou kávovou plantáž ve Wajay na okraji Havany.
V roce 1791 Francouzi, prchající z Haiti kvůli zrušení otroctví, přinesli na Kubu modernější a efektivnější metody pěstování a zpracování kávy. Dovezené know how, ideální povětrnostní podmínky, bohatá půda a pečlivost farmářů dali vzniknout silné tradici v pěstování a exportu velice kvalitní kávy. V první polovině 19.století došlo sice vinou Španělské obchodní politiky k útlumu exportu ale po jejich ztrátě kontroly nad Kubou se pěstování a obchodování s kávou opět nastartovalo.

Dvě hlavní oblasti pěstování kávy jsou pohoří „Sierra Maestra“ na jihovýchodě (poblíž města Santiago de Cuba) a „Sierra del Escambray“, které se nachází uprostřed Kuby poblíž města Trinidad. Mezi další oblasti patří „Sierra del Rosario“ a „Las Terrazas“ v provincii Pinar del Rio na západě ostrova, které byly v 19. století nejdůležitějšími kávovými plantážemi na Kubě. Tyto plantáže, včetně kávové plantáže Buenavista v Las Terrazas později ustoupili farmám ve východní části ostrova.

Na rozdíl od kávových plantáží v jiných zemích produkujících velké množství kávy (Brazílie, Indonésie, Indie,..), kde jsou všechny kávovníky seřazeny v řadách v odlesněné oblasti, aby díky přímému slunci rychleji dozrávali, se na Kubě pěstuje po více jak 200 let káva na tradičních plantážích ve stínu stromů. Tento způsob je ekologicky udržitelný a díky pomalému dozrávání kávových třešní přispívá i k vyšší kvalitě a lahodnosti kubánské kávy.

A je to právě tradiční způsob pěstování, ruční sběr a pečlivé zpracování co dělají z kubánských káv jedny z nejlepších na světě.

Vhodná jak pro všechny typy přípravy, espresso, moka, zalévaná (český turek) ale nezklame ani na filtru.

Už jste ochutnali tuto kávovou lahůdku?