Vyberte kategorii

Není zrno jako zrno!

Sumatra super peaberry je indonéská káva pocházející ze severní Sumatry. Jedná se o pečlivě vytříděná zrna ve tvaru oválu tedy peaberry.

Flatberry vs. peaberry

Běžná kávová třešeň obsahuje dvě zrna ve tvaru půlměsíce tedy z jedné strany ploché z druhů vypouklé tedy flatberry.

Příroda je však vrtkavá a dojde-li k nedokonalému opylení vznikne jediné zrnko v jedné třešni, takové zrnko má tvar vypouklý po všech stranách, připomínající rugbyový míč. Tomuto zrnu se říká peaberry. Jeho výskyt v rámci sklizně je asi 5-10% ze všech kávových třešní. Tedy vlastně vcelku vzácný :)

Má tato "nedokonalost" vliv na výslednou chuť či aroma?

Na toto není jednoznačná odpověď. Skutečností je, že především v tradičních bubnových pražírnách (jako je ta naše) se zrna peaberry díky svému tvaru rovnoměrněji zahřívají a tedy rovnoměrněji praží. Na druhou stranu však trvá déle než se teplo dostane až do úplného jádra zrna a tzv. crack nebo-li praskání může být velmi tiché.

Tedy pro pražiče určitě rozdíl je ale pro koncového zákazníka asi nikoliv. Ano, chuť může být nepatrně jiná než flatberry ze stejného keře ale zda lepší či horší, zaléží na preferenci každého.

Existuje ještě další třídění kávových zrn? Ano, na základní arabika, robusta a liberika. Liberika je však velice vzácná a méně obvyklá. Její zrna jsou více podobná arabice.

Co si myslíte vy? :) Už jste ochutnali?